Naslovna O nama Turizam Gdje se nalazimo? Mjesni odbori Kontakt
razmak razmak razmak razmak razmak
Javna nabava
razmak
Registar ugovora
razmak
SluĹžbeni akti
razmak
Donacije i sponzorstva
razmak
Osoba za nepravilnosti
razmak
Obavijesti
razmak
Obrasci
razmak
Pristup informacijama
razmak
Natječaji
razmak
ZaĹĄtita okoliĹĄa
razmak
Proračun
razmak
Strategija razvoja Općine Đurmanec
razmak
Savjetovanje s javnošću
razmak
razmak
Suradnja s OŠ Đurmanec
razmak
razmak
GDPR
razmak
razmak
Javna rasprava o RĹ I-a
razmak
razmak
Izbor za Mjesni odbor 2019
razmak
razmak
Općinsko vijeće
razmak
razmak
Registar imovine Općine Đurmanec
razmak""
razmak
Prostorni plan
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak


TURIZAM
TURIZAM


Đurmanec ima sve potrebne pretpostavke da postane utočište u koje će suvremeni turist poželjeti doći kako bi pobjegao od urbanog života prepunog stresa u malo mjesto prepuno šuma, vinograda i pašnjaka.

U općini postoje mogućnosti razvoja raznih vrsta turizma, od seoskog, izletničkog i rekreativnog, preko vjerskog, memorijalnog i kulturnog, pa do tranzitnog i ugostiteljskog.

Perspektivi za razvoj seoskog i lovnog turizma posebice ide u prilog položaj uz državnu granicu kao i velika površina šuma. Naime, sjeverni dio općine je pretežno gorski i zauzima dvije trećine njene površine, a čine ga obronci Maceljske Gore i Strahinjčice. Dobro osmišljenim projektima moguće je obogatiti turističku ponudu pješačkim, biciklističkim, planinarskim, gljivarskim i ostalim stazama.

Osim što je šumovito, područje općine je i vinorodno te je tako 1994. godine otvorena prva Vinska cesta u Hrvatskom zagorju na potezu Đurmanec - Pregrada, no njene potencijale tek treba iskoristiti. Postoji i mogućnost proširenja ponude proizvoda OPG-a koja je za sada ograničena na ovčji sir i zagorskog purana.

Mnoštvo crkava, kapela, poklonaca i raspela temelj su za razvoj vjerskog turizma. Uz župnu crkvu sv. Jurja, valja istaknuti crkvu Muke Isusove na spomen žrtvama Križnog puta, izgrađenu 2007. godine, gdje se svake godine prve nedjelje u lipnju održava sveta misa i hodočašće „Križni put- stopama pobijenih“. Uz crkvu su pokopani posmrtni ostaci 1163 ubijene osobe ekshumirane iz pronađenih masovnih grobnica.

Tijekom godine u općini se održava niz događanja koja imaju turistički potencijal poput obilježavanja Dana Općine, Župe i Škole, Dana kuburaša, te Dana vatrogasaca.

Uz Osnovnu školu i sportsku dvoranu u izgradnji, nalazi se, ujedno u funkciji školskog puta, novouređena prekrasna šetnica, kao i spomenik Željku Paviću pripadniku Tigrova i prvom poginulom branitelju s područja Krapinsko-zagorske županije.

Mogućnosti razvoja sportsko - rekreativnog turizma očituju se u nizu malonogometnih turnira koji se održavaju u periodu od travnja do listopada, kao što je npr. malonogometni memorijalni turnir Miljenko Škrlec - Joža. Važnu ulogu u promicanju sporta ima Liga malog nogometa Đurmanec.

Iznimna prometna povezanost, lokacija kojom prolaze važni prometni pravci, perspektiva je za razvoj tranzitnog i ugostiteljskog turizma. Naime, Đurmanec se nalazi na ruti Pyhrnskog pravca (Nürnberg-Linz-Graz-Macelj-Zagreb-Split). Kroz općinu prolazi i autocesta A2 (Zagreb-Krapina-Macelj) kao i sam izlaz sa autoceste. Željezničkom prugom povezana je sa Zagrebom i Celjem. U budućnosti se te činjenice planiraju maksimalno iskoristiti na dobrobit cijele općine.razmak
Arhiva vijesti
razmak
Kultura
razmak
Sport
razmak
Udruge
razmak
Adresar
razmak
Galerija slika
StoŞer CZ Đurmanec
razmak
razmak
Dječji vrtić Đurmanec
razmak
razmak
Izjava o pristupačnosti
razmak