Naslovna O nama Turizam Gdje se nalazimo? Mjesni odbori Kontakt
razmak razmak razmak razmak razmak
Javna nabava
razmak
Registar ugovora
razmak
SluĹžbeni akti
razmak
Donacije i sponzorstva
razmak
Osoba za nepravilnosti
razmak
Obavijesti
razmak
Obrasci
razmak
Pristup informacijama
razmak
Natječaji
razmak
ZaĹĄtita okoliĹĄa
razmak
Proračun
razmak
Strategija razvoja Općine Đurmanec
razmak
Savjetovanje s javnošću
razmak
razmak
Suradnja s OŠ Đurmanec
razmak
razmak
GDPR
razmak
razmak
Javna rasprava o RĹ I-a
razmak
razmak
Izbor za Mjesni odbor 2019
razmak
razmak
Općinsko vijeće
razmak
razmak
Registar imovine Općine Đurmanec
razmak""
razmak
Prostorni plan
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmak
razmakKULTURA


Kulturno - umjetnička djelatnost u Đurmancu službeno seže u 1976. godinu kada je osnovan KUD Polet, no to je bio samo nastavak onoga što je začeto daleke 1938. godine. U osnovnoj školi učenici su u okviru slobodnih aktivnosti vježbali svirati na tamburaškim instrumentima i tako je rođena prva generacija koja je po završetku osnovnoškolskog obrazovanja nastavila s radom. KUD Polet formiran je od strane tadašnje tamburaške sekcije koju je utemeljio nastavnik glazbenog odgoja Ivan Stantić s osnovnim ciljem da njeguje kajkavske melodije.

Danas na području općine uspješno djeluje KUD Đurmanec oformljen 2006. godine i to u nekoliko sekcija;  mali i veliki folklor, dramska grupa, ženska vokalna skupina Lire, te mlađi i stariji tamburaši. KUD trenutno broji 70-ak aktivnih članova s ciljem očuvanja i njegovanja zagorskih običaja, plesova i pjesama. Od svojih početaka KUD se aktivno uključuje u aktivnosti povodom obilježavanja Dana Općine, Župe i Škole, kao i priređivanjem prigodnog Božićnog koncerta. Od nastupa valja spomenuti gostovanja diljem Hrvatske, te u Njemačkoj i Sloveniji. U siječnju 2014. godine u organizaciji KUD-a, u Župnoj crkvi sv. Jurja u Đurmancu održan je humanitarni koncert čiji je sav prihod bio namijenjen Društvu za pomoć mentalno retardiranim osobama iz Krapine za uređenje prostora u Đurmancu u kojem djeluju. Sve sekcije KUD-a do sada su prisustvovale smotrama, a osim ŽVG Lire na državnoj smotri 2012. godine u Čakovcu nastupila je  i starija folklorna skupina. Valja spomenuti da su članovi dječjeg folklora tzv. Buhice osvojile prvo mjesto na Dječjem korzu u Sklopu Tjedna kulture, zabave i sporta u Krapini 2012. godine.

Ženska vokalna grupa Lire trenutno se sastoji od 7 članica. U svom djelovanju njeguju autorske pjesme folklornog brustonalnog stila. U izvedbama nekih pjesama prate ih i tamburaši KUD-a. Valja istaknuti osvajanje prvog mjesta na smotri malih vokalnih grupa Krapinsko - zagorske županije 2011. godine, te nastup na Državnoj smotri u Mariji Bistrici. Zadnje dvije godine sudjelovale su na glazbenom festivalu Zagorska Krijesnica izvodeći pjesme Mi smo dekle fajne (tekst:Đurđica Jedvaj) i Puce sme kak copernice (tekst:Snježana Šoštarko). Glazbu i aranžman za obje skladbe potpisuje Siniša Miklaužić.

Starija tamburaška sekcija trenutno broji 13 članova koji izvode orkestralne skladbe, te skladbe različitog karaktera u kojima djeluju samostalno, a osim toga uvježbavaju sve koreografije kojima instrumentalno prate folklorne sekcije i vokalnu skupinu Lire. Prisustvuju smotrama, kao i ostalim nastupima obično u pratnji folklora ili vokalne grupe s kojom su sudjelovali na glazbenom festivalu Zagorska krijesnica i na Zagorskome hitu godine. KUD Đurmanec organizira i školu sviranja tambura, pa pomladak tamburaša svojim marljivim radom vješto svladava sviranje tambura te sad već i prate dječje skupine. Tamburaši su imali i svoj prvi samostalni koncert u travnju prošle godine u crkvi Sv. Jurja u Đurmancu

Mali folklor djeluje u dvije skupine; Tratinčice i Buhice, a trenutno okuplja 30-ak djece u dobi od 4 do 14 godina. Najmlađe Buhice izvode dječje napjeve i igre, dok Tratinčice vježbaju plesove Zagorja i Međimurja. Veliki folklor osim njegovanja plesova Hrvatskog Zagorja, uvježbava i plesove Međimurja i Posavine.

Dramska sekcija sastoji se od 7 članova, a izvodi predstave humorističnog sadržaja sa svakodnevnom problematikom. Predstave su izvodili i na Smotri amaterskih dramski družina.  Scenarij za predstave najčešće osmišljava i prepravlja Štefica Pavić. Neke od predstava su: Pepa ide h penziju, Klupko, Babica se zdigla i Treća dob.

Voditelji pojedinih sekcija su se tijekom rada KUD-a mijenjali. Tako je u početku tamburaše vodio Milivoj Arbanas, a od rujna 2007. godine Siniša Miklaužić, koji je ujedno i voditelj ŽVG Lire. Obje folklorne sekcije je sve do lipnja 2012. vodila Marija Klasić.

 Od rujna 2012. do lipnja 2014. vodi ih Iva Cvetko, a trenutno je voditeljica Petra Lovrečić Lončar. Dramska sekcija jedina nema stručnog voditelja.

Od lipnja 2012. godine predsjednica KUD-a Đurmanec je Ivančica Hrček, koja je naslijedila dotadašnju predsjednicu Mariju Klasić.

KUD Đurmanec stalno prima nove članove koji su zainteresirani za pjesmu, ples, sviranje  i glumu u cilju daljnjeg unaprjeđenja kulturnog života i promicanja naše općine. Probe svih sekcija održavaju se u prostorima Osnovne škole Đurmanec.razmak
Arhiva vijesti
razmak
Kultura
razmak
Sport
razmak
Udruge
razmak
Adresar
razmak
Galerija slika
StoŞer CZ Đurmanec
razmak
razmak
Dječji vrtić Đurmanec
razmak
razmak
Izjava o pristupačnosti
razmak